katogeri

Saturday, 14 May 2011

ikan kembong stim ranggup

bahan-bahan:
6 ekor ikan kembong nipis

bahan A:
5 ulas bawang merah kecil }di cincang
3 ulas bawang putih           }di cincang

bahan B:
2-4 biji cabai melaka }di potong nipis
1 camca kicap manis
1 camca sos tiram
1/2 camca minyak bijan
garam
serbuk perasa
sedikit air asam jawa
minyak
1/2 cawan air

hiasan:
8 keping daun salad

cara memasak:
(1)bersihkan ikan dengan asam garam.kemudian lumur dengan sedikit garam dan kukus sehingga masak.
(2)tumis bahan A.goreng hingga garing,kemudian angkat dan ketepikan.
(3)masukan semua bahan B ke dalam kuali dan didihkan seketika.
(4)susun salad di atas pinggan.letak ikan yg telah di kukus tadi.kemudian tuangkan kuah.akhir sekali tabur kan bawang yg telah di goreng.

:-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...