katogeri

Saturday, 11 June 2011


dah berape minggu ceq tingin nak makan ikan patin masak tempoyak.skunk pon dok musim durian kan.senang jew nak dapat tempoyak.akhirnya malam ni termakbul juga hasrat ceq nak try mencuba masakan masyarakat orang termerloh pahang nie.balik kerja tadi ceq truz siapkan bahan...





  • tumis cili padi ngan kunyit hidup yg telah ditumbuk halus.
  • masukan air,bunga kantan,daun kesum,serai yg dititik,asam keping,tempoyak & ikan patin.
  • bila dh mendidih masukan garam & sedikit gula.masak sampai pekat.
  • ciiaaapppp dah pun...senang jew kan. 




petua
*ikan patin cuci bersih.rendam asam garam.cuci lagi,rendam dalam air cucian beras.bilas bersih ikan.
*masakan ikan patin tempoyak asli pahang tidak mengunakan bawang.
*kalau x da daun kesum & bunga kantan guna daun kunyit sebagai ganti.



urrmm bertambah2 nasi family ceq makan malam nie...mmg sedap..try k resepi neh..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...