- rebus sekilo tulang lembu bersama sebatang serai&halia sebesar ibu jari yang telah dikisar.
- masukan sup bunjut,garam & sedikit serbuk perasa.
- rebus hingga daging empuk.
- masukkan 2 biji ubi kentang yg di potong 4.
- di dalam kuali.tumis seulas bawang putih & bawang merah yg dimayang.
- masukan sekali sebatang kulit kayu manis,3 kuntum bunga cengkih,3 kuntum bunga lawang,2 biji buah pelaga & halia yg dihiris memanjang.
- tumis hingga bawang garing & masukan dalam sup bahan2 yg ditumis tadi.
- tumbuk kasar 1 sudu kecil lada hitam,masukan dalam sup.
- masukan tomato,cili besar & daun sup bawang.
- hidang panas2
cecah dengan sambal kicap bertambah2 sedap!
perah sikit buah limau nipis...kasi masam2..
belen kuah,malam bley makan dengan mee/bihun...
No comments:
Post a Comment