katogeri

Tuesday, 7 February 2012

resepi sup tulang


  • rebus sekilo tulang lembu bersama sebatang serai&halia sebesar ibu jari yang telah dikisar.
  • masukan sup bunjut,garam & sedikit serbuk perasa.
  • rebus hingga daging empuk.
  • masukkan 2 biji ubi kentang yg di potong 4.


  • di dalam kuali.tumis seulas bawang putih & bawang merah yg dimayang.
  • masukan sekali sebatang kulit kayu manis,3 kuntum bunga cengkih,3 kuntum bunga lawang,2 biji buah pelaga & halia yg dihiris memanjang.
  • tumis hingga bawang garing & masukan dalam sup bahan2 yg ditumis tadi.
  • tumbuk kasar 1 sudu kecil lada hitam,masukan dalam sup.
  • masukan tomato,cili besar & daun sup bawang.



  • hidang panas2 






cecah dengan sambal kicap bertambah2 sedap!
perah sikit buah limau nipis...kasi masam2..
belen kuah,malam bley makan dengan mee/bihun...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...