1/2 kilo Daging - di rebus dengan pewarna merah & dipotong nipis
2 sudu besar lada kering - yang diblend
1 biji bawang besar - dipotong 4
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang ler pada masing2, nak pedas tambah lagi, tak nak buleh kurangkan)
sebiji cili hijau besar-buang biji & potong memanjang
1 biji tomato - potong 4
daun bawang
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
Serai - dititik
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
1 cawan air rebusan daging
- panaskan minyak,tumis bawang putih sampai layu
- masukkan cili kisar, kacau hingga garing
- masukkan daging, goreng selama 2 minit
- campur kan semua sos, kacau hingga sebati
- masukkan air rebusan
- dah dekat nak masak, masukkan bawang, daun bawang , cili dan tomato
- rasakan garam dan gula
- kacau hingga bawang nampak layu dan kuah pekat
- tutup api sedia dihidang
No comments:
Post a Comment