katogeri

Wednesday 28 November 2012

Daging Masak Merah Ala Thai




1/2 kilo Daging  - di rebus dengan pewarna merah & dipotong nipis
2 sudu besar lada kering - yang diblend
1 biji bawang besar - dipotong 4
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang ler pada masing2, nak pedas tambah lagi, tak nak buleh kurangkan)
sebiji cili hijau besar-buang biji & potong memanjang
1 biji tomato - potong 4
daun bawang
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
Serai - dititik
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
1 cawan air rebusan daging

  • panaskan minyak,tumis bawang putih sampai layu
  • masukkan cili kisar, kacau hingga garing
  • masukkan daging, goreng selama 2 minit
  • campur kan semua sos, kacau hingga sebati
  • masukkan  air rebusan
  • dah dekat nak masak, masukkan bawang, daun bawang , cili dan tomato
  • rasakan garam dan gula
  • kacau hingga bawang nampak layu dan kuah pekat
  • tutup api sedia dihidang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...