katogeri

Monday 26 November 2012

tomyam sotong & jejari ketam


bahan-bahan

  • 3 ekor sotong
  • jejari ketam
  • kacang peas
  • brokoli
  • bawang besar
  • tomato
  • serai (dititik )
  • daun limau
  • lengkuas
  • perencah tomyam 
  • cili api (ditumbuk )
  • jus limau
  • garam
  • gula
  • 1 sudu kicap sotong
cara memasak
  1. panaskan air di dalam periuk.bila mendidih campakan serai,lengkuas,perencah tomyam & daun limau.
  2. masukan sotong, jejari ketam, bawang besar & tomato yg di potong 4.
  3. bila dah mendidih masukan brokoli, kacang peas, cili api, jus limau, garam, gula & kicap sotong.
  4. renih hingga masak.hidangkan panas2 dengan nasi putih.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...